Wat is intuïtief pianospelen?

Wat is intuïtief pianospelen?

Intuïtief leren pianospelen

Door Sabine Mantel

Soms komt alles samen. Iets in jou voelt dat het klopt. Of dat er iets juist niet klopt. De zachtheid van de stem van je intuïtie, fluisterend, maar toch kraakhelder. Misschien herken je dat gevoel wel? Dat je precies weet wat je te doen staat, je weet niet precies hoe je het weet, maar dat je het weet is zeker.

Het is zo makkelijk om zo’n zachte intuïtieve stem of dat specifieke gevoel even weg te schuiven, of gewoon te vergeten. Het niet zo belangrijk te maken. Maar het is oh zo magisch wanneer je die stem van je intuïtie wel volgt!

Ook in het pianospelen kun je een duidelijk verschil opmerken tussen die milde, zachte stem en een meer dwingende stem van je gedachtes, van oordelen bijvoorbeeld. “Je bent nog niet ver genoeg, het lukt je nog niet, het is zo moeilijk etc.” Hoe heerlijk is het om die gedachtes minder kracht te geven en in plaats daarvan meer die zachtheid van je intuïtie te volgen.

Meedeinen op de stroom van muziek die al in je zit. Echt durven om daarvoor open te staan. Je eigen lied te creëren. Te voelen. Niet direct afwijzen, maar je mee laten nemen.
Nieuwsgierig te zijn.

Pianospelen als ambacht
Intuïtief pianospelen is natuurlijk niet alleen “zomaar wat doen”. Pianospelen is ook een ambacht, iets wat tijd nodig heeft. Tijd en aandacht om je techniek te verbeteren, je muzikale vocabulaire te vergroten. Je vingers de weg te leren over de toetsen.

In veel pianolessen besteden we aandacht aan dat gedeelte. Je leert de noten lezen, de akkoorden van een liedje, hoe je je vingers moet neerzetten. Dat ga je spelen en vervolgens ga je eventueel muzikaliteit “toevoegen”

Plezier en muzikaliteit op de 1e plek
Wanneer je het omdraait en jij als persoon centraal staat en de muzikaliteit en het plezier op de 1e plek komen, dan kan de muziek gaan stromen, en komen vanzelf de technische en theoretische punten aan bod die aandacht nodig hebben.

Ineens kun je je dan afvragen: “Hee, welke akkoorden passen hier nog meer allemaal goed bij?” “Hee, hoe maak ik eigenlijk een melodie en wat kan ik nog meer toevoegen zodat mijn improvisaties mooier klinken?” En: “Ik zou mijn vingers graag sneller kunnen bewegen, welke oefeningen kan ik daarvoor gebruiken?”

In die volgorde, dus vanuit muzikaliteit naar techniek, leer je op een hele intuïtieve manier pianospelen. Gestuurd vanuit nieuwsgierigheid, vanuit innerlijke motivatie. En het resultaat is direct muzikaler. Natuurlijker, want je speelt veel meer vanuit (zelf)liefde en mildheid, en niet vanuit een opgelegd moeten, of haast.

Plezier met pianospelen

En de muziek die je dan speelt mag natuurlijk wel rauw klinken, of dissonant. Een beetje wringend. Want niet alles is lief en zacht en vriendelijk. Maar misschien verlang je dan na een tijdje wel weer naar zachtere klanken. Jij bepaalt!

Ook zelf mag ik mij telkens herinneren aan die zachtheid en intuïtieve stroom. Ik mag me mee laten voeren. En daarvoor is het nodig dat ik ook daadwerkelijk tijd doorbreng met mijn piano. Soms even uitrazen op de toetsen. Om vervolgens verstilling te vinden, of juist scherpte. Om dat in muziek te kunnen uitdrukken is het mooiste wat er is.

Liefs, Sabine

Logo Magisch Pianospelen
Op Facebook delen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *