Weer beginnen met pianospelen

Weer beginnen met pianospelen

Beginnen met pianospelen

Na een lange periode van niet spelen kon ik mezelf altijd behoorlijk op m’n kop geven. “Had ik niet eigenlijk vorige week of vorige maand al moeten beginnen?” “Het is nu echt de hoogste tijd om weer serieus aan de slag te gaan hoor…”

Vanuit die energie van frustratie en teleurstelling is het natuurlijk nooit lekker pianospelen. Toch heb ik het jaren zo aangepakt en wist ik nog niet dat het ook zoveel simpeler, liever en vrolijker kon.

Ik legde mezelf vaak allerlei regels op aan de start van het schooljaar. Regels over het aantal uren dat ik moest studeren, regels over de techniekboeken die ik moest doorploeteren, of regels over het behalen van een veel te groot en ambitieus project. Manieren waarop ik mezelf op scherp meende te zetten, maar waarmee ik mezelf in werkelijkheid verlamde.

Geleidelijk ontdekte ik dat je ook kunt pianospelen en muziek maken vanuit zachtheid en nieuwsgierigheid. Daardoor is nu ook beginnen met spelen zoveel makkelijker geworden.

Piano oefenen tips

Ik deel hier heel graag mijn tips en manieren met je om weer te beginnen met pianospelen of musiceren nadat je een tijdje niet hebt gespeeld. Zodat het niet zal voelen als een verplichting om weer te gaan spelen, maar dat je er zin in hebt en simpelweg weer kunt gaan genieten.

 1. Allereerst, maak het zo simpel als je kunt. Begin gewoon. Je hebt niet een heel plan nodig. Je hoeft niet perse naar een concert of project toe te werken. Je hebt geen ambitieus mega gecontroleerd oefenschema nodiog. Pianospelen is gewoon fijn. Geef jezelf toestemming om te genieten en ga weer lekker op die kruk zitten.
 2. Het is heerlijk om je eerste oefensessies in te plannen als er niemand thuis is als dat lukt. Lekker ontspannen, fouten maken, aanprutsen en lekker niemand die dat hoeft te horen.
 3. Bouw korte, geconcentreerde momenten om wat aandacht aan je techniek te besteden. Het is heel erg logisch en natuurlijk dat je vingers wat minder soepel zijn geworden tijdens het niet spelen. Kun je dat je adem geven en heel zacht – stap voor stap – je vingers weer wat soepeler en sterker maken?
 4. Aanrommelen! Een van mijn favoriete onderdelen en zeker als je weer aan het opstarten bent. Even niet corrigeren, niet perfectioneren, niet controleren. Niet meteen er vanalles van vinden, maar je vingers gewoon weer lekker even in actie laten komen.
 5. Kijk of het lukt om, als je eenmaal begonnen bent, een beetje momentum vast te houden. Elke keer opnieuw opstarten kan namelijk pittig zijn. Als je het weet vast te houden zul je merken dat je vingers elke dag weer soepeler aan gaan voelen en elke dag herinner je je meer van wat je al kon.
 6. Leg de lat niet direct al te hoog. Je hoofd en/of innerlijke criticus herinnert zich maar al te graag hoe goed je dat ene stuk of liedje kon spelen voor de zomervakantie, of een jaar geleden. Nu is nu en we kunnen het alleen maar vanaf hier oppakken.
 7. Wees lief voor jezelf als je iets nieuws gaat leren, of het nu een nieuw stuk is, of zelfs helemaal een nieuw instrument. Neem de tijd en geniet van het proces.

Ik ben heel benieuwd hoe jij dit ervaart. Laat me hieronder weten hoe jij weer opstart met muziek maken nadat je een tijdje niet hebt gespeeld.

Veel liefs, Sabine

Intuïtief pianospelen e-book. Een pleidooi voor meer ontspanning, flow & genieten van je piano.

Intuïtief Pianospelen E-Book

Een pleidooi voor meer ontspanning, flow & genieten van je instrument

Inspiratie om volop te genieten van pianospelen

Een persoonlijke noot over mijn haat-liefde verhouding met de piano

Een ode aan de pianist, de luisteraar, de piano & de muziek

 

Prijs: €7,50

Download nu

Kom naar onze gratis live masterclass

3 reacties

 • Jose Van der Kooij schreef:

  Hai Sabine,
  Ik blijf er ook maar tegenaan hikken, ondanks jullie wijze lessen. Nu moet ik van mezelf elke dag akkoorden instuderen, anders leer ik nooit vrij spelen. Tja , erg hardleers allemaal. Maar zo is het altijd gegaan (en ik ben nu 62). Dus bedankt voor het delen van deze “start-up and wake-up”. Mijn piano vraagt zich dagelijks af waar ik blijf en na het typen van dit bericht ga ik gewoon beginnen!
  Heel hartelijk bedankt, José

 • Eddy schreef:

  Met diezelfde gedachte en ingesteldheid heb ik eind juni besloten een punt te zetten achter de pianolessen op de muziek academie. Teveel gejaagdheid vanwege mezelf om tegen de volgende les het opgelegde stuk zo goed mogelijk te spelen. Die maandag dat het weer les was kwam altijd veel te snel … Daar waar ik steeds weer liever me wilde toeleggen op relaxed en muzikaal doorleefd de stukken te spelen die ik graag voor mezelf wilde spelen, perfectioneren, en anders inkleuren. Regelmatig bv speel ik de prelude in C van Bach vóór het slapengaan, en geniet ervan, telkens weer, telkens weer een fout accent of fout pedaal gebruik corrigerend. De ene helft van je hersens speelt piano, de andere helft mijmert over de voorbije dag. Heerlijk is dat.
  Anderzijds ook discipline aanhouden, en elke dag een lijst bijhouden van muziektaken die je graag wil afwerken, en hoe dat dan wel verlopen is.

 • Rob schreef:

  Hallo Sabine ,

  Ja het is inderdaad heel fijn om gewoon je laten gaan op de piano , ik heb het boekje MEDITATIEF PIANOSPELEN
  ( van Herbert Wiedemann ) weer opnieuw gaan bekijken , en is erg leerzaan
  Bedankt voor je tips

  Groeten. Rob van der Hoeven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Logo Magisch Pianospelen